V texte prezidentského sľubu Zemana bola chyba

09.03.2013 Celý región

Praha 8. marca (TASR) - Český prezident Miloš Zeman podpísal dnes popoludní za účasti najvyšších ústavných činiteľov opravenú verziu prezidentského sľubu, keďže v pôvodnom texte bola chyba, ktorú zachytili kamery Českej televízie. Oznámil to server Novinky.cz, ktorý citoval šéfa Strany práv občanov - Zemanovci (SPOZ) Vratislava Mynářa.

Na chybu upozornil plzenský politik KSČM Jiří Valenta s tým, že sľub by nemusel byť platný. Povedal, že v USA pri prezidentskom sľube Baracka Obamu zmenili slovosled a sľub sa musel opakovať.

Podľa právnikov je dôležitý najmä obsah dokumentu, ktorý musí byť nespochybniteľný. V poslednom odseku Zemanovho sľubu bola administratívna chyba. Tam, kde mala byť veta "Sľubujem na svoju česť, že svoj úrad budem zastávať v záujme všetkého ľudu a podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia" bolo namiesto slova "najlepšieho" iba "najlepšie".

Chybné písomné znenie prezidentského sľubu dodala Poslanecká snemovňa, uviedol Mynář. Podklady z hradného protokolu, teda sľub, ktorý Zeman predniesol, boli podľa šéfa Zemanovcov v poriadku.

Nový český prezident dnes obedoval s najvyššími ústavnými činiteľmi, chvíľu sa neformálne stretol so svojimi najbližšími spolupracovníkmi a na Pražskom hrade si prezrel byt Tomáša Garriqua Masaryka a tiež kancelárske priestory, v ktorých začne v pondelok oficiálne úradovať. Informoval o tom Mynář, ktorý bude podľa všetkého zastávať post kancelára. Byt T.G.Masaryka by mohol byť miestom, kde bude Zeman bývať, napísali Novinky.cz.
 
 
 

Vyberte región